Het OCMW heeft vrijdagnamiddag de gerestaureerde Gasthuisschuur opnieuw in gebruik genomen.  De eeuwenoude schuur, sommige elementen van eiken balken verwijzen naar de 13e eeuw, diende in het begin van haar bestaan als echte schuur en opslagplaats voor het nabijgelegen ziekenhuis. In 1425 worden die voorraadbewegingen al vermeld in de rekeningen van het gasthuis.

De schuur dankt haar bestaan als tiendenschuur. Volgens architect Philip Baelus moesten de boeren vroeger een tiende van hun oogst afstaan als belasting. Die tienden werden naar de gasthuisschuur gebracht. Sommige patiënten betaalden trouwens hun ziekenhuisrekening met graan.

In de schuur was ook een tijdje een brouwerij ondergebracht. De typische ramen in de zijkant zijn er nog de getuigen van.  Na een brand stond de schuur te verkommeren.  De restauratie van de schuur kostte 490.000 euro. Het OCMW kreeg er 400.000 euro subsidie voor. Die restauratie verliep onder het toeziend oog van architect Philip Baelus waarheidsgetrouw naar haar vroegere en huidige bestemming.  

De schuur is enkel langs de buitenkant te bezichtigen. Binnenin dient ze opnieuw als opslagmateriaal.